
De eerste zes maanden van het jaar 2022 waren het zonnigste eerste half jaar ooit gemeten in Nederland. Met liefst 1162 zonuren in De Bilt waren het geweldige maanden voor zonliefhebbers en zonnepanelen.
De nu getelde 1162 zonuren zijn er veel meer dan het langjarig gemiddelde van 909. Met de 253 extra uren zon, kregen we er zogezegd een extra juni-maand aan zon bij.
Met name vanaf maart was het zon, zon en nog eens zon wat de klok sloeg. “Die maand heeft de weerrecords helemaal verpletterd”, zegt meteoroloog Philippe Schambergen van Buienradar. “Dat was ook een ontzettend droge maand met maar 1,4 millimeter regen in de hele maand.”
Superzonnige voorjaren
Toch zal het misschien niet iedereen direct zijn opgevallen dat we hard op weg waren naar een zonrecord. Dat kan zomaar te maken hebben dat we de laatste jaren gewend beginnen te raken aan superzonnige voorjaren. Want ga maar na: de zes zonnigste eerste halfjaren vielen allemaal in de 21ste eeuw. Vijf van die zes zelfs na 2010. Het aantal zonuren per maand wordt bijgehouden sinds 1901.
De voorjaren worden dus in rap tempo zonniger. Opvallend: dat lijkt niet per se te maken te hebben met de klimaatverandering. Die zorgt weliswaar ontegenzeggelijk voor hitterecords, maar hitte is natuurlijk iets anders dan zon.
Het KNMI heeft onlangs nog becijferd dat het steeds zonniger worden van het voorjaar nog past binnen een patroon van natuurlijke variaties.
Schonere luchten
Bovendien zijn er andere bekende factoren die een duidelijke invloed hebben op de hoeveelheid zon, zoals schonere luchten bijvoorbeeld. Dat werd goed duidelijk in het voorjaar van 2020, toen er door corona nauwelijks verkeer op de weg en in de lucht was.
“Maar sowieso is de lucht tegenwoordig wel een stuk schoner dan vroeger”, zegt Schambergen. “Dat wil niet zeggen dat er geen andere problemen zijn met de luchtkwaliteit, zoals met CO2 bijvoorbeeld, maar op dit vlak heeft de wereld wel écht stappen gezet.”
Het bijzondere is dat het fenomeen van steeds meer zon zich vooral voordoet in de eerste zes maanden van de kalender. Kijk je naar de hoeveelheid zon in de tweede helft van het jaar, dan komt niet dezelfde trend bovendrijven. Dan zijn het vooral jaren uit de 20ste eeuw die de top tien domineren. Een verklaring daarvoor is niet direct voorhanden.
Bron: RTL Nieuws